Khamis, 30 Mac 2017

Lets ESCAPE

As salam...
Saja nak update... Aktiviti baru sempena hari cuti...
(Walhal cerita pasal korea pun x habis update lagi)
🙏maap la noh... Pas entry ni bru la mengumpul kerajinan untk update pasal korea...

Sebenarnya lama da rancang nak p sini ngn member... Tapi asyik cuti x sama
Maklomla... Kerja syif kan... Kadang double duty... 
So bila dapat cuti bersama, bole la meneruskan aktiviti love the nature ini...


Landmark escape...
I guess so


Yang ni syarat2 nak main game...
Nak tau info lanjut bole la risik2 website Escape kat link 
👇👇👇
Nak beli tiket pun bole beli kat website tu..
Nak buat e-wallet pun bole
E-wallet ni kena ada... Fungsinya nak sewa loker and beli maknn kat dalam...
Minimum nak topup rm20...
Ada baki... Dont worry, masa nak kuar tu bole refund..


Ni signboard kat entrance dia...
Masa nak masuk tu, kena keyin passcode baru bole masuk..



Bagi muslim... Jangan risau... Depa ada sedia surau...
Cuma tempat amik air whuduk kat toilet...
Nampak dak selipar yang depa sedia...
Tu untk memudahkn kita p amik whuduk
Toilet berdepan ngan surau


Ni loker untuk simpan beg...
Kena keyin passcode pastu pilih loker number brapa...
Bila nak buka loker pun mcm tu...
Keyin passcode...
Taraaaa... Terbuka la loker itu...



Antara aktiviti yang mencabar minda...emosi...fizikal
Monkey apa ntah
Ada 3 level... Setiap level plak ada sampai 4 line...
Sejujurnya... Naik sampai level 2 je... X mampu den nak naik sampai level 3..


Level 2... Orang yang jaga tu cakap... Ni x susah... 15min je
Bru halangan pertama... Rasa nak nanges da...
Sebab kaki pendek... Hahahah(mohon gelak dalam hati)
Ye la dari platform nak p pijak tali tu... Terpaksa kangkang... Sebab kaki tak sampai...
😭😭😭



Phew... Ni level pertama...
Rilek je... 
Pantang tengok camera... Terus senyum...


Ni level 2... Nak balik ke platform...
Masa ni da basah lencun... Sebab hujan turun dengan meriahnya...
Pssttt... Nampak dak the white guy kat platform blakang tu..
Special thanks to him... Masa stranded kat tengah2 sebab terjatuh... Dia tolong tolak sampai ke hujung...
Tapi sayang... Sikit lagi nak sampai hujung... Ke tengah balik... Sebab tali kami berputar belit...
At last... Gagahkan diri untuk berdiri... Dan jalan perlahan2 sampai ke hujung...
Tak habis kat situ... Masa nak patah balik buat flying fox... 
Sekali lagi stranded kat tengah2 alam..
Nasib baik pekerja ESCAPE tu... Membantu... 


Next is... Flying kite...
Seyes eh... Besttt gila... The guy yang jaga sana siap komen...
Napa kami dua naik ni x jerit... Napa gelak... 
Hahahaha nampak sangat kebahagiaan di situ


Gambar ni diambil masa stranded kat tengah...
Yg ni diorang panggil flying lemur...
Yang ni ada 3 line...
Kami naik 2 line je... Sebab yang satu lagi x buka
Game ni best... X payah nak lasak mcm monkey tu...


Da puas main flying fox...
Ni gayut ala2 tarzan plak... 
Yang ni pon best...
Yang x bestnya, the guy yang jaga tu cakap... Follow my instruction
Dia kira one, two... Dalam hati ni dok pikir... Three nya mana...
Rupanya... Threenya aku telah berjaya ditolak kebawah...
Hahahaha merasa juga la macam tarzan seketika...
 Ada 2 game yang x dak gambo.
Tubby race... Yang mcm ice sliding... Tapi kat sini kita race atas net.
Nak naik kat atas tu ya rabbi... Payah... Nak turun... Zasssssss mcm kilat.. Hahaha
 Another game tu, ala2 bungee jumping...
Nak naik atas platform I tell u...
Very the penat... Semput ai...
Bila terjun tu... Baru nak merasa diawang- awangan...
Zassss kaki da mendarat atas tanah...
Hahahahhaa


Setelah penat main game...
Dok la kat buaian...


X dapat p jogjakarta...
 Buat gaya kat sini je la...


Rehatkan mindaaaa...


Sebelum balik... Harus la bergambar dekat landmark...

Nak bagi tips sikit...

➡escape buka jam 10am - 6pm
➡  elakkan datang pada hari jumaat, sabtu, ahad, public holiday and school holiday
Sebab ramai orang. Tapi kalu x dapat... Redah je la.. Hihihi

➡ ESCAPE tutup hari ISNIN

➡beli tiket online (rm70.55) lagi murah dari walkin(rm83)... Nak lagi murah beli 2 bulan awal (ni tips dari the guy yang kerja sana, siap habaq bole dapat dlm rm40+-)
➡topup ewallet minimum rm20. Sewa locker rm10,  beli ayaq botoi besar rm 5. Refund rm5... Hihihi kat dalam tu ada je jual makann... Tapi mahal...
➡sarapan berat untuk mengelakkan daripada hypo... Plus x bole bawa maknn dan minuman dari luar..
➡pakaian... Sports attire. Jangan plak pakai shopping attire... Bole bawa baju spare. Incase hujan, baju basah... Or berpeluh... Nak bawa baju hujan pun bole
➡malas nak drive? Dont worry... Ada bus rapid. Bole naik tu... Siap bole naik free lagi if tunjuk pass escape
➡dont worry.. Staff kat sana friendly and sedia membantu...
➡ada jurukamera... X payah bayar... Nak gambar... Bole buka kat fb... escape.my
Bole la amik gambar kat sana...
Rasanya tu je tips ringkas.. Hope bole membantu...

P/s saya suda berjaya mencabar diri buat benda2 ekstreme... Anda bila lagi...
Love the nature... Love yourself..
❤✌💗
Love, peace...
Wasalam... Gud nite...


Jumaat, 17 Februari 2017

Korean winter trip part 2

As salam....
baru ada kelapangan sambung update pasal trip to KOREA... 
(cerita pasal korea ni... macam x kan habis sampai bila2...ciaciacia)

sambungan dari last post...

16/1/17 (Monday)
juim gerak ke jalan yang benar....
ups... gerak ke Yong Pyong Ski Resort

cara nak p Yong Pyong ski..

* Ewha uni station > Gangbyeon Station ( exit 4) > keluar dari station pergi ke Dong Seoul bus station > Honggye 
* sampai kat Honggye , pergi kat Honggye post office (bersebelahan dengan convince store, x ingat nama) > tunggu free shuttle bus ke YongPyong Ski.


- tiket bus p Honggye 14500KRW




- kat tiket ada tunjuk platform berapa.. tunggu kat luar


- bus nak p Honggye


-muka excited nau.....


pemandangan yang memang aummm.....


dalam bus balik-balik cakap... salji...salji...


see the snow...



- Honggye post office...


- landmark nak naik bus free...


-percubaan berjemur di bawah matahari... tapi sayang... masih sejuk...


- ni la bus free


-eksited gila....


- nampak bendera negara kita...


- tiket cable car nak p Dragon Peak
7500 KRW/ person
(dapat half price sebab ada kupon, kupon print dari intenet )


-salji....


- salji lagi...


- eksited yang teramat... view memang oshem...


sampai kat atas... apa lagi... salji... snow...
*tipikal malaysian... hahahah nampak sangat kejakunan main salji


-view kat atas memang... daebakkkkk


- tugu winter sonata...


- tercapai hasrat mau p tpt berlakun GOBLIN
(antara salah satu location dlm Goblin, tempat kerja si Eun Tak)


bahagia sampai atas... masa untuk turun...




terjumpa dengan orang negara sendiri...
bahagia... happy..
disebabkan  takut tertinggal bus nak p DongSeoul... kami naik teksi ngn kak ni p kat Honggye station
satu teksi 10000KRW

- tiket balik ke Dong Seoul 14500KRW
syukur selamat kejar last bus.. 

plan asal x dak Itaewon... tapi demi memanfaatkan masa yang ada.. lepak ler kat Itaewon


Itaewon



walaupun kat Itaewon banyak makann halal... still prefer p kat Myeongdong
(sebab x jumpa GOSAME...and sesat kat Itaewon)
hihihi ada kisah disebalik  kejadian mencari GOSAME



-sedapnyaaaaa fish cake...


stroberi gebus gebas.. puas ati makan..
3000KRW/cup


tips nak p yong pyong...
  • keluar awal.. (seawal yang boleh, sebab perjalanan agak jauh +- 2 jam 30 min dr Seoul)
  • sarapan benda berat... like nasi(instant rice)
  • bawa jajan... contohnya coki2
  • bawa keperluan air... bawa flusk dari malaysia siap2
  • pilih kasut yang sesuai.. (amat2 penting) nanti kaki sakit.
  • pakai stokin tebal... sebab sejukkkkk
  • Mohon ALERT dengan jadual bus... last bus dari Honggye p DongSeoul is 5pm... so kena ada kat stesen bus Honggye sebelum koi 5pm
  • Rajin2 check kat intenet bila YongPyong ski ni beroperasi... Ada rezki bole la dapat kupon diskaun...
  • Yang nak main ski bole je... Sewa peralatan. price x sure, sb x sewa..
Okay.. Tu je untk 2nd day kat #korea... Feel free to read the first part... Klik jer link kat bawah...
Korea winter trip 1

Wasalam... And good night...#iseoulyou...


Ahad, 5 Februari 2017

Korean winter trip (my first DIY luaggepackers)

Salam...
Sempena tahun baru... Azam baru... Hahahah akhirnya terlaksana juga trip p kuria... Yaribaaaa (gila x happy). meh orang start cerita.

15/1/17 (Sunday)
Kul- ich (D7504/ AirAsia)
7.30am – 2.50pm…… pungkoq pun agak berkematu dok 6 jam dalam kapal… hahahaha
(korea awal sejam dari Malaysia yer….)


Delegasi #lingkinatravel sebelum pungkur berkematu… boleh senyum lagi



 Kat dalam kapal nanti, dekat2 nak landing. Pramugari akan agihkan 2 borang kat atas tu. Mohon sediakan pen dan hafal & ingat alamat hostel yang bakal anda stay.


Kuar dari kapal jer akan nampak la benda ni... Welcome to korea...
Masa tu suhu -2 okay... 

Muka2 happy da smpi korea


Bila da sampai airpot, ikut jer anak panah untuk settled urusan imegresen. (ada certain Negara diorang akan scan, so far untuk pelancong yang datang dari Mysia x dak screening)

Settled urusan kat imigresen, tunggu train untuk p another terminal building untuk ambil beg. Jangan risau yer… train akan ada setiap 5 minit… (amat2 punctual okay). So sebagai pelancong yang berbudi bahasa, mohon beratur yer… (jangan memalukan Negara… agagagagaga)

Bagi yang tak ada T-money bole singgah kat convenient store (seven eleven/ G25 n etc untuk beli). Syukur saya dapat T-money dari group BBM. Sebenarnya T-money bole amik kat KTO meysia or kat KTO korea.

Settled urusan kat airpot, kitaorang gerak p hostel. Kitaorang menginap kat ShinChon hostel…
Ich airpot  > Seoul Station  > Hongik uni  >tukar line 2 arah ke ShinChon. Then turun kat stesen  Ewha uni (exit 1)
*mohon ingat setiap number exit yer.. sebab salah keluar exit boleh menyebabkan anda keluar ke tempat yang salah.
Lepas keluar dari stesen, jalan terus (jarak tak ingat) sampai jumpa kedai “Golden Eight” di sebelah kanan. Then belok kanan , jalan terus hingga melepasi 2 lorong, belok kiri dan nampaklah “ShinChon hostel”. (jangan silap yer… sebab kat lorong pertama tu, ada ShinChon Guesthouse)

Settled checkin, kami p rehat dan menunaikan apa yang patut.. bilik not bad. Kami ambil bilik untuk 2 orang and toilet attach. Dalam bilik ada hanger and hair dryer. Toilet ada hot & cold (da p musim sejuk… memang x daknya buka air sejuk… hihihi) iron ada kat kitchen.. So jgn risau la mana nak iron. Diorang ada provide.

Next lepas merehatkan diri… kami start journey to the west… ehhahahahaha journey to the Namsan Tower… meredah kesuraman petang… berbekalkan jaket dan baju berlapis2….

And…sampailah kami kat tempat yang nak di tuju…
Macam mana nak sampai kat namsan?
*Ewha uni   > Chungmoro station (exit 4)
* keluar dari stesen then jalan dalam 50meter… bukan 50minit yer…akan jumpa bus stop. Pastu naik bus namsan no 02/05
Bus tu akan bawa terus ke atas… tak payah naik cable car da… hahahahaha kami malas nak jalan naik. Actually ada yang bagi suggestion kalu nak jimat, boleh jalan dari bawah naik p kat atas. Tapi… kemalasan melanda… plus kesejukkan melampau. So naik je bus.

From NAmsan with love...


Sejuk gigil2...




Puas pusing and ronda kat Namsan tower… kami gerak p Myeongdong. (lari dari iti yang asal… tapi, ada kami kisah. Da sampai… haruslah jalan and explore sendiri)

Chungmoro stesen   >  myeongdong (exit 6)
Kat myeongdong banyak kedai kosmetik… bole lah jalan sambil cuci mata…. Hahahaha beside kosmetik, kat sini banyak food street… syukur diorang kat sini da ada kesedaran tentang islam.. so halal Korean street food memang senang nak dapat…
So apa lagi… dari entrance… memang da aim nak makan apa…


Bun telur – 2000 won/piece


Fish cake – 1500/ stick


                                                        Waffle ikan – 1500/piece

 P/s... Next part later ek... Hahahaha